Het project kent de volgende doelen:
- Winning van ca 250.000 m3 keramische klei, 1,1
miljoen m3 industriezand
en 1,7 miljoen m3 ophoogzand. Deze bouwgrondstoffen zijn gebruikt voor
bijvoorbeeld de productie van beton en het maken van ophogingen of fundaties. De winning is in 2015 afgesloten.
- Herinrichting van de zuidelijke plas tot een natuurplas en afscheiding ervan door het aanleggen van een dam. Dit met aanvoer van ca 1 800 000 m3 grond of waterbodem die in de omgeving vrijkomt en in dit gedeelte van het project een nuttige
toepassing krijgt.
- Realisatie van een recreatieplas voor intensieve recreatie waarvan op zonnige dagen zo'n 2000 recreanten gebruikmaken. De plas heeft een totale oeverlengte van 3 kilometer waarvan eenderde uit strand en zonne- en speelweides bestaat. Dit alles is geheel gefinancierd uit de delfstoffenwinning.
- Verkleinen overstromingsrisico vanuit de rivieren door het versterken van de de primaire waterkering met een binnenbermverzwaring.
- Verbeteren van de waterkwaliteit waarvan Rheofiele vissoorten van profiteren (terugkomst van de zalm in Nederlandse rivieren).
- Het inrichten van een veilige leefomgeving voor diverse soorten amfibieën en (broed)vogels conform de Natura 2000 richtlijnen.
Herinrichting tot recreatie- en natuurplas
Fase 1: ontwikkeling en aanleg van recreatieplas
Omdat de plas geschikt moest zijn om in te zwemmen, is er een strand aangelegd met een flauw aflopend talud tot 2 meter waterdiepte en een daarbij horende ballenlijn waarbinnen veilig gezwommen kan worden. Van deze zwemplas wordt de waterkwaliteit gemonitord. Ook zijn tal van voorzieningen aangelegd; bijvoorbeeld een toiletgebouw (tevens aangepast voor invaliden), een speelplaats en parkeervoorzieningen voor 500 auto's.
Fase 2: ontwikkeling en aanleg van de zuidelijke natuurplas
De herinrichting sluit aan op de reeds aanwezige elementen in de directe omgeving (ooibos, rietland, poelen). Er worden eilanden aangelegd die geschikt zijn voor diverse flora en fauna. Bij deze plas worden bewust geen voorzieningen aangelegd. Hierdoor kan de rust in dit gebied bewaard blijven en kan de natuur hier zijn gang gaan. In het gebied komen nu al vogels zoals bijvoorbeeld de witte kwikstaart, fazant, fuut en de torenvalk voor. Ook zijn er bevers gespot. Ook is er een rijke oevervegetatie aanwezig met soorten als lisdodde en gele lis.
Fase 3: voltooiing en herinrichting van de natuurplas
In de voltooiingsfase van de natuurplas is een dam gemaakt, die de scheiding vormt tussen de noordelijke plas (die bestemd is voor intensieve recreatie) en de zuidelijke plas. Hierdoor is een nieuwe wandelroute ontstaan. Ook is er langs de dijk een apart, ondiep deel van de plas gecreëerd. Dit deel van de plas is bijzonder geschikt voor de ontwikkeling van onderwatervegetatie en kan als paaiplaats dienen voor vissen en amfibieën.
.