Op het punt waar de Maas en de Waal elkaar bijna raken ligt Alem. Alem is een schiereiland, bijna volledig omsloten door de Maas. Overheden en andere partijen zien de volgende mooie kansen voor dit gebied.
Sterk landschap, toerisme, recreatie - In het vastgestelde Masterplan Maas benoemt de gemeenteraad van Maasdriel als kansen: versterking van de toeristisch-recreatieve potentie; het versterken van het rivierenlandschap en cultuurhistorische elementen; het verbinden van de dorpen Alem en Kerkdriel met de rivier.
(Hoog)waterveiligheid - Waterschappen, ministerie van I&W en Rijkswaterstaat streven naar bijdragen aan waterveiligheid.
Riviernatuur - Provincies en het ministerie van LNV streven naar meer oppervlakte riviernatuur.
Meerwaarde uit zorgvuldige grondstoffenwinning - Dekker Groep streeft naar het meer biodivers, duurzaam, prettig, veilig, nuttig en mooi inrichten van gebieden volgens belangen en wensen in de omgeving. Dit kan gefinancierd uit zorgvuldige grondstoffenwinning voor de grote bouwopgave van woningen en dijken in Nederland.
Integraal management rivieren - Het rijk streeft als onderdeel van het Deltaprogramma naar een integraal beheer van rivieren met het programma Integraal Rivier Management (IRM) .
Doelen rondom Alem en Sint Andries:
- Ontwikkeling riviernatuur
- Optimaliseren van de leefbaarheid en de toeristisch-recreatieve potentie
- Duurzaam rivierbeheer
- Een zorgvuldige grondstoffenwinning en maatschappelijk waardevoller gebied door herinrichting
Welke stappen zijn al gezet om het integraal aan te pakken?
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft ingestemd met het starten van de pilot Gebiedsontwikkeling Alem – Sint Andries.
Gemeente Maasdriel, Dekker, Rijkswaterstaat, provincies Gelderland en Noord-Brabant en waterschappen Aa en Maas en Rivierenland maakten en volgden daarop samen een plan van aanpak om de mogelijkheden te onderzoeken. Dat levert vier zaken op:
- Een gebiedsanalyse waarin de kenmerken van het gebied en het beleid en de wensen voor het gebied zijn vertaald in mogelijke oplossingsrichtingen.
- Een kaart van de mogelijke realistische maatregelen voor de gebiedsontwikkeling.
- Een vooronderzoek naar omgevingseffecten, gestart naar aanleiding van verzoeken uit de klankbordgroep en de projectgroep, de link volgt nog. Een gedetailleerder onderzoek naar milieueffecten zou volgen in een latere stap.
- Een rapport met bevindingen en conclusies van het onderzoek naar de potentie van de gebiedsontwikkeling, de link volgt nog.
Hoe verder om het integraal aan te pakken?
Om van ideeën via een uitgewerkt plan tot uitvoering van zo'n integrale aanpak te komen zijn meerdere stappen nodig. Bij elke stap staan de betrokken partijen voor een keuze om door te gaan of te stoppen.
De fase van onderzoek is bijna afgerond op deze stappen na:
- 2023: principe-besluit gemeenteraad over doorzetten van studie naar gebiedsontwikkeling
- 2023: besluit over Rijksfinanciering voor bijzondere riviernatuur (besluit door ministers IenW en LNV op aanvraag Provincie Gelderland voor PAGW 3e tranche)
- 2023: duidelijkheid over effectiviteit hoogwaterveiligheid vanuit waterschappen Aa en Maas en Rivierenland
- Eind 2023: besluit minister over de volgende stap. Wel of niet doorgaan met integrale gebiedsontwikkeling? Regionaal, of onder het ministerie? Het besluit hangt af van de uitkomsten van bovenstaande besluiten.
Wanneer partijen hebben uitgesproken dat er genoeg potentie in de gebiedsontwikkeling zit, zijn grofweg de volgende stappen nodig, ongeveer volgens een tijdlijn zoals hieronder.
- 2024: de grove vorm van de plannen bepalen, de zogenaamde MIRT-verkenning.
- Eind 2024: besluiten bij aangesloten partijen waaronder de gemeenteraad, om de plannen in detail uit te werken.
- 2025-2026: uitwerking van de plannen en gedetailleerde milieustudies, inclusief een milieueffectrapportage. Aanvragen van de benodigde vergunningen, de zogenaamde MIRT-planuitwerking.
- 2026: benodigde besluiten door aangesloten partijen, waaronder de gemeenteraad, voor bestemmingsplan en omgevingsplan.
- 2027: start realisatie