Sinds 2025 doet Dekker mee aan het project Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie. Langs de Waal in de Gouverneurspolder registreren Anne Beune, Patrick Tolmeijer en Bo van der Stam als burgerwetenschappers al het gevonden afval. Dat doen ze zowel in het voor- als najaar. Hiermee verzamelen ze data met als overkoepelend doel de hoeveelheid plastic in de rivieren te verminderen.
Afgelopen voorjaar waren Anne, Patrick en Bo op een regenachtige morgen in de Gouverneurspolder te vinden. Gewapend met turflijsten, zakken en prikkers speurden ze naar plastic en andere rommel langs de oever van de Waal bij Ochten. Alles wat ze vonden in een vastgelegd tracé van 100 meter, noteerden ze én ruimden ze op.
“Op het eerste gezicht viel de hoeveelheid afval wel mee’, aldus Anne. “Maar als je goed keek zag je veel kleine plastic deeltjes.” Ze laat de lijst met de resultaten zien, waarop plastic de kroon spant met 228 items, waaronder veel folies, voedselverpakkingen en snoep- en chipszakken. “We vonden maar 1 blikje en 2 plastic flesjes”, en dat stemde Anne tevreden. “Statiegeld werkt, dat zagen we direct.”
Met veel andere citizen scientists leveren ze de data voor het onderzoek van Schone Rivieren. Gedurende 5 jaar vindt op 25 locaties monitoring plaats langs de grote rivieren, in Zeeland, het IJ en het Noordzeekanaal. En dat is belangrijk, want pas als je weet wat het probleem is, waar en hoe groot, kun je aan oplossingen gaan werken.
Het laatste onderzoeksrapport van 2022/23 laat 4 grote vervuilingsbronnen zien: recreatie (35%), industrie (39%), riooloverstort (7%) en dumpingen van huishoudelijk afval (19%). Daarvan bestaat 90% uit plastic. Dat aandeel plastic komt overeen met wat Anne en Patrick vonden langs de oevers van de Gouverneurspolder. In het najaar gaan ze weer samen op pad. “Het zou mooi zijn als we dan minder verpakkingen vinden”, voegt Anne nog toe. “Hoe minder plastic in de rivieren, hoe minder ervan de zee in stroomt.”
Gelukkig blijft het zwerfafval grotendeels in de rivieren achter, blijkt uit het laatste onderzoek. Maar ook daar is het natuurlijk niet welkom. Al helpt de statiegeldregeling, het kan nog beter, laat het rapport zien. IVN doet aanbevelingen voor oplossingen op basis van deze onderzoeken. Daarnaast zijn opruimen en ontdekken (educatie) belangrijke bouwstenen in de aanpak om de plastic soep te bestrijden.
Dekker onderschrijft de missie van Schone Rivieren en vindt het niet meer dan logisch ook haar steentje bij te dragen. We houden op regelmatige basis opschoonacties langs de Waal met basisschoolkinderen en onlangs nog met de scouting. En nu dus ook door mee te werken aan het jaarlijkse onderzoek, met Anne, Bo en Patrick als onze burgerwetenschappers.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden