“Hé, daar zitten vissen in.” Een reddingsactie kwam direct op gang om de vissen te redden uit een plasje water in de uiterwaarden van de Willemspolder. Dat was overgebleven na het laatste hoogwater. Het water zakte zienderogen dus snel handelen was nodig. Drie dagen van hard zwoegen volgden. “Het was geen gemakkelijk klusje”, aldus Jan Kakebeen. Maar het lukte om 220 vissen over te zetten, met aan het eind nog een grote verrassing.
In de Willemspolder winnen we klei en daardoor ontstaan er onregelmatige kleiputten met steile randen. Na het laatste hoogwater was in een van die putten wat water blijven staan. Toen een werknemer van gww-aannemer Wetering die put glad wilde trekken, trok hij aan de bel. Er bleken vissen in te zitten, veel vissen die naar adem hapten. En wat doe je dan? “Dan laat je alles uit je handen vallen om die vissen te redden”, aldus Jan Kakebeen, de terreinbeheerder van de Willemspolder bij IJzendoorn.
Samen met onze ecoloog Ewoud van der Ploeg startte hij de reddingsactie. Het plasje lag zo’n 150 meter van de waterkant. Dat overbrug je niet een-twee-drie. En hoe vang je de vissen? “Na een mislukte poging met een bootje zat er niets anders op dan ze handmatig met een visnetje te vangen en over te doen in een cementkuip. “Het was een hele onderneming om met die kuip vol over glibberig land vol kuilen naar de oever te lopen. Niet te doen!”
De auto bracht de dag erop uitkomst. De cementbak in de autobak en hup naar de waterkant. Snelheid was hard nodig want het plasje werd kleiner en kleiner en nog lang niet alle vissen waren gevangen. “Eerst dachten we dat het zo’n 100 vissen zouden zijn, maar dat bleken er veel meer te zijn.”
Daar kwamen ze de laatste dag achter, toen de mannen hulp kregen van Dirk, die met zijn kraan kwam helpen. In het resterende plasje van zo’n 2 bij 3 meter bleken nog 120 vissen te zitten! Dirk schept de vissen voorzichtig op met de bak en bracht ze naar de waterkant. “Dat werkte snel, anders hadden we het nooit gered”, aldus Jan. “Dirk van de firma Pauw en de mensen van Wetering hebben ons echt enorm geholpen."
Het was een bijzondere actie die Jan en Ewoud niet snel vergeten. Ze waren verbaasd over de diversiteit die ze aantroffen. Naast kleine voorns en alfers, zaten er ook brasems, snoekbaarzen, windes, karpers, roof- en koolbleien bij. En als klapper op de vuurpijl redden Jan en Ewoud ook een meerval! “Dat was zo gaaf, samen hebben we ervan genoten."
Inmiddels is de kleiput gladgestreken, de steile randen zijn verdwenen, zodat de benarde situatie zich niet meer kan herhalen bij een volgend hoogwater.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden