De vijfde generatie Dekker is inmiddels al een tijdje actief binnen Dekker. Lisanne Sickler - van den Broek doorloopt de organisatie op verschillende posten, waaronder op dit moment de MVO-stuurgroep. De MVO-update van 2023 is in de zomer van 2024 van de pers gerold, een goed moment om met Lisanne in gesprek te gaan over de veranderingen in rapporteren die op stapel staan door Europese wetgeving.
Dekker heeft de tijd genomen om een MVO-verslag van 2023 te maken. “Zo kunnen we het verslag de aandacht geven die het verdient en onderzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd op het vlak van MVO. Door stil te staan bij wat is geweest, weet je beter waar je naartoe wilt, waar kansen liggen of wat aandacht nodig heeft. Dat gaat verder dan alleen maar het rapporteren van cijfers.”
"Door stil te staan bij wat is geweest, weet je beter waar je naartoe wilt, waar kansen liggen."
Dekker heeft ervoor gekozen de afgelopen tien jaar jaarlijks een MVO-update te maken. Zo’n duurzaamheidsrapportage is niet verplicht. Dit verandert met de komst van de nieuwe Europese richtlijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive, afgekort CSRD. Bedrijven zoals Dekker dienen vanaf 2026 jaarlijks te verantwoorden hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen op het vlak van milieu, mens & organisatie en bestuur.
De CSRD is een cijfermatige rapportage die goedgekeurd dient te worden door de accountant. In het verslag beschrijft een bedrijf ook hoe het werkt aan verbeteringen. Om tot een goede en vergelijkbare rapportage te komen zijn er diverse stappen die een organisatie moet doorlopen (zie het infokader voor meer info).
Lisanne is duidelijk in wat ze goed vindt aan deze nieuwe verplichte richtlijn: “Je moet kijken naar de hele keten en de levenscyclus van jouw product. Dit is belangrijk omdat organisatiekeuzes dan gebaseerd zijn op een groter geheel in plaats van alleen op jouw ‘eigen eilandje’.”
Net als Dekker, zijn er steeds meer bedrijven die bezig zijn met MVO en duurzaamheid. Bedrijven die dit niet doen worden door CSRD gedwongen om te kijken naar hun impact. Lisanne: “Mijn idealistische kant vindt dit een goede ontwikkeling omdat zo meer bedrijven aan de slag moeten met de verschillende MVO- en duurzaamheidsonderwerpen en deze serieus moeten gaan nemen.”
De keerzijde van de richtlijn is de mogelijke impact op de intrinsieke motivatie. Zelf merkt ze dat de gesprekken op dit moment meer gaan over wie onze stakeholders zijn of hoe we dingen gaan meten in plaats van antwoord te geven op de vraag wat we willen bijdragen of verbeteren. Maar ze heeft er vrede mee. “De CSRD-rapportage is verplicht vanaf 2026. We zitten aan het begin van het traject, en daar hoort nu eenmaal het optuigen van de systematiek bij”, vertelt ze nuchter.
“Goed hieraan is dat we door de meetsystematiek en de uitgebreidere stakeholderconsultatie (onder klanten, leveranciers, medewerkers en omwonenden van projecten etc.) straks beter weten wat de gevolgen zijn van onze besluiten en hoe onze stakeholders over ons denken. Het is op een andere manier vooruitgaan.”
“Goed hieraan is dat straks beter weten wat de gevolgen zijn van onze besluiten."
Gelukkig ziet Lisanne het moment met vertrouwen tegemoet waarop we het weer over de inhoud gaan hebben, zoals het verduurzamen van onze scheepvaart. Kunnen we zuiniger varen dan we nu doen en wat voor gevolgen heeft dat bijvoorbeeld voor het onderhoud? Levert het, vanuit MVO-oogpunt, onder aan de streep iets op of juist niet?
Lisanne geeft nog een ander voorbeeld: “De participatietrajecten binnen de afdeling Landschapsontwikkeling krijgen veel aandacht. We ontwikkelen onszelf op dit vlak, waardoor we vinden dat de trajecten beter worden. Tegelijkertijd kan extra input vanuit omwonenden en andere participanten ons helpen onze mogelijke blinde vlekken op te sporen en ons nog meer te ontwikkelen.”
Hoe het er straks precies gaat uitzien, is nog onduidelijk. Maar aan alles wat Lisanne vertelt, wordt duidelijk dat de invoering van de CSRD-richtlijn gaat bijdragen aan meer verantwoordelijkheid: “We zorgen met z’n allen voor de aarde en voor elkaar. Dat vind ik een mooie gedachte.”
Bekijk de MVO-Update 2023:
Organisatie van MVO binnen Dekker
Binnen Dekker hebben we MVO als volgt georganiseerd:
Raad van Commissarissen
De Raad van Commissarissen van Dekker houdt toezicht op het beleid van de groepsdirectie, en stimuleert deze om verdergaand MVO-beleid te formuleren.
Groepsdirectie
De groepsdirectie is verantwoordelijk voor de visie en het strategisch beleid van de organisatie en houdt toezicht op de voortgang.
MVO-Stuurgroep
De MVO-Stuurgroep is verantwoordelijk voor het bepalen van de koers en het behoud van focus. Ook wil de stuurgroep medewerkers inspireren om een bredere kijk te ontwikkelen en actief aan de slag te gaan met onderwerpen die zij zelf kunnen beïnvloeden.
De MVO-stuurgroep (vlnr) Richard van den Berg, Manon van Roon, Elco van der Weij, Lisanne Sickler - van den Broek, André Barendregt
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
De CSRD-richtlijn staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. Dit stelt consumenten en klanten in staat om bedrijven te vergelijken op basis van hun inzet voor duurzaamheid.
Net zoals organisaties jaarlijks financiële prestaties rapporteren, gaat de duurzaamheidsrapportage over behaalde duurzaamheidsresultaten. De rapportage laat zien of de gestelde doelen zijn bereikt en hoe de organisatie zich inzet voor duurzaamheid.
Voor sommige organisaties is de CSRD dit jaar 2024 al in werking getreden. Voor Dekker is dat vanaf vanaf 2026. Hiervoor zijn we nu al volop bezig met het verzamelen van alle data en input en het optuigen van de structuur die hiervoor nodig is.
We rapporteren over de impact op drie onderdelen:
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden