Meer duurzame energie opwekken bij een tekort aan ruimte, wensen voor meer biodiversiteit en recreatie, de netcongestie-problemen en lokale betrokkenheid? Ja, het kan. Aan de noordoever van de Waal, in de Gouverneurspolder en Willemspolder hebben we samen met onze partner Solinoor plannen voor het stap voor stap neerzetten van Energiehub Betuwe.
Energiehub Betuwe is een slim lokaal stroomnetwerk voor de zandwinning in de Willemspolder, het kantoor van Dekker, andere lokale bedrijven en de verduurzamingsopgave voor de scheepvaart in de overnachtingshaven IJzendoorn. De energiehub gaat lokale energiegebruikers met twee drijvende zonne-eilanden, een batterij-opslag en - als er geen zonne-energie voorhanden is - met het netwerk van Liander verbinden.
Natuurinclusief
In de Willemspolder en de Gouverneurspolder zijn zonne-eilanden op de daar aanwezige diepe plassen gepland. Die van de Willemspolder is vergund. Het drijvende zonneveld komt op de diepe, bestaande Oostplas en maakt onderdeel uit van het lopende project Willemspolder fase 1 met veel natuur en recreatiemogelijkheden. Het zonne-eiland wordt landschappelijk ingebed met drijvende groenstroken en broedeilanden. Onder water langs de randen komen zogeheten ‘biohutten’, paai- en verstopplekken voor kleine vissen en ander onderwaterleven wat de biodiversiteit ten goede komt.
Zonnewaal
Voor het drijvende zonnepark ‘Zonnewaal’ in de Gouveneurspolder zijn soortelijke plannen met een groene inbedding. De procedure voor de vergunning loopt sinds kort. De omgeving is overwegend positief. De bevolking van Ochten heeft intensief meegedacht over de inrichting. Bij realisatie van het plan krijgt de plas een strandje en mooiere visplekken. Langs de dijk komt een hondenuitlaatveld en bij het voetveer een speellocatie voor kinderen. De mogelijkheden naar lokaal eigenaarschap zijn verkend. Uiteindelijk is gekozen voor hulp aan mensen voor wie de energierekening te hoog is.
Bewoners en bedrijven betrokken
De zonneparken voldoen aan het beleid van gemeente Nederbetuwe: niet te groot - maximaal 50% van de huidige wateroppervlakte -, ze bieden ecologische meerwaarde en inwoners en bedrijven zijn betrokken bij de realisatie ervan. Voor de betrokken bedrijven is aansluiting op de Energiehub Betuwe een uitkomst. Zo kunnen ze al binnenkort overschakelen op duurzame energie. Dat helpt bij de Regionale Energiestrategie (RES) van Rivierland om in 2030 de CO2 -uitstoot met 55% verminderd te hebben.
Gebiedsvisie Midden-Waal
Dit plan past naadloos in de visie die Dekker heeft
met de Midden-Waal: de uiterwaarden - grofweg
tussen Dodewaard en het Amsterdam-Rijnkanaal -
transformeren in waterrijke natuur met
mogelijkheden voor extensieve recreatie,
hoogwaterbescherming, duurzame
energieopwekking en duurzame bedrijvigheid.
Een omvangrijk project waarvoor Dekker 30 jaar
uittrekt. Om de rivier meer ruimte te geven wordt
klei en zand afgegraven voor versterking van de
dijken en de huizenbouw. Grondstoffen zijn de
drager van de omvangrijke gebiedsontwikkeling.
Zo werken we aan de toekomst van Nederland.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden