Naast een gemeenschappelijk doel om bij te dragen aan de biodiversiteit, heeft de vereniging ook een sociale component. “We doen het samen”, aldus initiatiefnemer Elise van den Broek. De een brengt kennis in, de ander is vooral in de gaard bezig of komt plukken en gewoon genieten. “Alles is goed. Samen komen we verder.” Er waren afgelopen jaar appels, peren, kersen, bessen en pruimen in overvloed. Op de noten is het nog even wachten.
“Met een club van 5 mensen zijn we gestart. Samen hebben we een cursus gedaan, nu is het leren in de praktijk.” Elise van den Broek is er eerlijk over. “Tja, het is nog experimenteren. Wat doet het goed op deze kleigrond langs de Linge? Hoeveel moet je de natuur helpen? Dat zijn vragen die we onszelf steeds stellen.” Zo hebben ze in eerste instantie de natuur z’n gang laten gaan, met als resultaat dat de vaste groenten totaal overwoekerd werden. “Een beetje hulp blijkt toch wel nodig.” Die hulp krijgen ze onder andere ook van leerlingen van het speciaal onderwijs die hier hun groene stage doen. De leerlingen zijn wekelijks aan de slag in de voedselboomgaard. Ook zij zijn van onschatbare waarde om de gaard tot verdere rijkdom te brengen.
Elise van den Broek in het voedselbos
Dat Elise dit initiatief is gestart past wel bij haar. Ze streeft ernaar positieve impact in het leven te realiseren, zoals meer evenwicht tot stand brengen tussen de behoeftes van de mens en de natuur, de aarde. “Als je wat haalt, moet je ook teruggeven.” Als aandeelhoudster van Dekker draagt ze ook deze filosofie uit. Dekker haalt zand, grind en klei voor de bouw van huizen, wegen en dijken uit de bodem en brengt tegelijkertijd terug wat eerder verloren was gegaan, zoals waterrijke riviernatuur in de uiterwaarden. Ook de voedselbosgaard past in dit gedachtegoed. Herstel van biodiversiteit en genieten van de oogst gaan hand in hand.
Ook Dekker heeft al kunnen genieten van de opbrengst. Voordat het voedselbos van start ging, leverde de biologische boomgaard al een mooie oogst van appels en peren op die tot appel-perensap werd verwerkt. De verkoop kwam ten goede aan een nieuw opgezette school. Ook elke medewerker van Dekker kreeg een aantal flessen met het overheerlijke sap mee naar huis. Elise vond dit leuk om te doen, om op zo’n persoonlijke manier de verbinding met iedereen te maken. “We hebben veel aandacht voor ons bedrijf en hebben er goede intenties mee. We houden van het bedrijf en van iedereen die er werkt. We hopen dat dit ook zo gevoeld wordt.”
Elise van den Broek ontving voor haar maatschappelijke inzet in mei 2023 een lintje. Lees er hier meer over.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden