De eerste rivierklei uit de Willemspolder fase 1 is inmiddels gebruikt voor de nieuwe zomerdijk in het gebied. Rivierklei is ideaal om dijken mee te verstevigen en is een prachtige grondstof voor keramiek: klinkers, metselstenen en dakpannen. Een belangrijke grondstof dus, op ons bouwgrondstoffenmenu.
“De komende jaren liggen er bij Dekker Groep veel landschapsprojecten in het verschiet waarin we interessante hoeveelheden mooie rivierklei kunnen winnen.” vertelt directeur grondstoffenproductie Willem Jongsma.
Het winnen van klei in onze uiterwaarden gaat hand in hand met meer ruimte om te recreëren. En met meer ruimte voor de rivier, meer uiterwaardennatuur en meer biodiversiteit.
“Een mooi voorbeeld is onze transformatie van de Willemspolder bij IJzendoorn. Bij deze herinrichting van het rivierenlandschap winnen we ook een miljoen ton klei, 700.000 kubieke meter. Deze klei is heel geschikt voor het erosiebestendig verstevigen van dijken en voor keramiek”, aldus Jongsma.
Rivierklei van Dekker voorziet ook goed in een behoefte aan lokale klei in Nederland, ‘dicht bij huis’. Want de transportbewegingen blijven dan beperkt en dat is duurzaam. Jongsma: “Dat is niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten erg belangrijk.”
Kleiafgraving in de Willemspolder
De eerste klei uit De Willemspolder is bijvoorbeeld al plaatselijk in een nieuwe zomerdijk binnen het project zelf toegepast. En wellicht wordt de klei straks ook toegepast in het project Dijkverzwaring Neder-Betuwe, dat langs de Willemspolder loopt.
De Heuning
Een voorbeeld hoe je met kleiwinning meerdere vliegen in één klap kunt
slaan, is de nieuwe waterberging op industrieterrein De Heuning ten westen van
Ochten. Bij extreme hoosbuien voorkomt die wateroverlast en vangt die
regenwater op. Bij erge droogte kunnen boeren juist water uit de berging halen
voor hun gewassen. De oevers zijn natuurvriendelijk gemaakt, er zijn plas-dras
zones en een dieper gedeelte zorgt dat vissen bij strenge vorst kunnen schuilen.
De opgegraven klei is naar de steenfabriek in Haaften gegaan om er bakstenen
van te maken. Dekker Groep, gemeente Neder-Betuwe en waterschap Rivierenland
hebben de waterberging samen gemaakt.
Weetjes over klei:
Rivierklei vind je veelal in lagen van een halve meter tot zeven meter dikte langs rivieren. Die zijn in de loop van duizenden jaren door de rivieren zelf afgezet, bij elke overstroming van de uiterwaarden.
Sommige klei is afgezet door de wind, zoals löss-leem klei die je veel in Zuid-Limburg ziet. Met deze klei worden stenen gebakken en gezichtsmaskertjes gemaakt.
In het noorden vind je ook nog zeeklei, ontstaan toen onze delta zich nog vormde, en vaak zout geworden en doorspekt met schelpmateriaal.
Van rivierklei bak je mooie bakstenen. Veel kalk erin geeft gelere bakstenen, terwijl je met minder kalk erin rodere bakstenen bakt.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden