“Kijk, dit is een Zuringspanner. En dit zijn de Windepijlstaart en de Sint Jansvlinder”, zegt René van Koolwijk, terwijl hij foto’s laat zien van drie héél verschillende vlinders. Die vlinders kwam René tegen, elk op hun typische waardplant, in de heemtuin bij Dekker en in de naastgelegen Willemspolder.
De Willemspolder transformeert van agrarisch landschap tot nieuw natuur- hoogwateropvang- en recreatiegebied. Dat duurt nog jaren. Maar wat ons betreft, grijpen kruiden en allerlei bestuivende insecten al eerder hun kans. En wel op de nieuwe zomerdijk en in het Bestuiversparadijs.
Als beheerder van onze heemtuin, zag René met eigen ogen hoe snel de soortenrijkdom terrein wint als je de natuur een beetje ruimte geeft door hoe je maait en als je de grond juist laat verschralen in plaats van die te voeden. Het aantal verschillende waardplanten – bepaalde voorkeursplanten waar insecten kieskeurig in zijn – nam snel toe.
Onze branchevereniging Cascade moedigt – samen met de Vlinderstichting - het verwelkomen van bestuivende insecten op winlocaties erg aan onder zand- en grindproducenten. En wij doen graag mee.
Bestuiversparadijs
Met de heemtuinervaringen op zak begonnen we aan het Bestuiversparadijs: een 10 hectare groot weidegebied rond twee poelen in de Willemspolder wordt een lustoord voor hommels, bijen, vlinders en andere insecten.
“De grond verpachten we nu anders”, vertelt projectleider werkvoorbereiding en uitvoering Patrick Tolmeijer voor de Willemspolder. “We maaien het anders, er grazen nog maximaal 2 dieren per hectare en het wordt niet meer bemest. We verspreiden er ook zaden die de heemtuin voortbrengt, om te zien of die aanslaan.” De vorderingen houden we goed bij. Alle planten- en diersoorten in het gebied zijn geteld en in kaart gebracht. We monitoren de kruiden en tellen de insecten. De data worden op Europees niveau verzameld, zodat ze met andere locaties en met landelijke trends vergeleken kunnen worden.
Bloemrijke zomerkade
Ook op de nieuwe zomerkade in de Willemspolder verwelkomen we graag meer insecten. De waterschappen zien dat veel variatie in planten de dijken meer stevigheid geeft, en dat passen ze dan ook op steeds meer dijken toe. En dat is goed nieuws, want veilige dijken vol bloemen helpen ook vlinders en bestuivers. Patrick: “We vroegen toestemming aan het waterschap of we in plaats van alleen gras ook een kruidenrijk dijkenmengsel mochten toepassen zoals zij op nieuwe dijken gebruiken. Samen met het waterschap bepaalden we het juiste mengsel en de juiste dosering. En inmiddels is de zomerkade met inheemse kruiden ingezaaid.” Het ziet er nog kaal uit, maar vanaf de zomer van 2024 kunnen we een kleurrijke kruidenpracht met hopelijk veel insectenleven verwachten.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden