“Ik word blij van dingen doen die ertoe doen”
Koninklijke onderscheiding voor Elise van den Broek
In het diepste geheim was alles voorbereid: de aanbevelingen geschreven, de locatie besproken, de betrokkenen uitgenodigd en natuurlijk een goede smoes waarom ze nu uitgerekend die ochtend ‘de cadeaubon moest langsbrengen, die al een jaar op een kastje lag’. Elise van den Broek was totaal verrast toen ze uit handen van de burgemeester van Tiel de koninklijke onderscheiding overhandigd kreeg. “Dat iedereen die moeite voor mij wilde doen, ja dat vond ik bijzonder. Maar dat lintje is niet van mij, want we hebben het samengedaan.”
Dit is een uitspraak die haar kenmerkt. Elise van den Broek - Kraaijeveld, een van de aandeelhoudsters van het familiebedrijf Dekker, gelooft in gelijkwaardigheid. “We zijn allemaal radertjes, het gaat erom wat je samen neerzet.” Of dat nou Dekker is, een bijzondere school, Reuma Nederland, of vrijwilligersorganisatie Tiel Tip Top, ieder heeft daarin zijn of haar rol. Ze erkent wel dat de dingen die ze doet niet zo gangbaar zijn, zoals een nieuwe school opzetten. Dit vanuit haar drijfveer om anderen te helpen om in hun kracht te komen. “Ik word blij van dingen doen die ertoe doen.”
Ze zag dat een van haar kinderen in het reguliere onderwijs niet aardde. “Ze raakte haar nieuwsgierigheid kwijt. Deed haar taakjes omdat de juf het vroeg, niet vanuit haar eigen kracht en intrinsieke motivatie.” Samen met andere ouders en onderwijsspecialisten heeft ze naar voorbeelden uit het buitenland basisschool Blink opgezet. ‘Gelijkwaardig’ is ook hier het sleutelwoord. Kinderen zijn in haar visie gelijkwaardig aan volwassenen. “Gelijkwaardig is niet hetzelfde als gelijk”, benadrukt ze. Eenieder heeft namelijk vanuit zijn eigen domein andere taken en is voor dat stukje verantwoordelijk. Dat geldt voor leerkrachten én kinderen. Als je je echt openstelt voor de ander, ontdek je veel wijsheid. Je bent grondstof voor elkaar, en voor het grotere geheel. Op Blink denken kinderen ook mee over hun school.
‘Grondstof voor ontwikkeling, dat ben jij’ staat op T-shirts van Dekker. Ook hier komt gelijkwaardigheid weer om de hoek kijken. Iedereen bij Dekker is grondstof voor de organisatie en is in zijn of haar rol onmisbaar. “Als je uitgaat dat eenieder veel wijsheid in zich draagt, en je staat open voor elkaar, dan breng je samen meer tot stand.” Controle past daarin niet, inspiratie en ruimte des te meer. “Het gaat er niet om wat ik van iets vind, maar waar jij blij van wordt, gekoppeld aan het gezamenlijke doel waar we voor gaan”, verklaart Elise nader. Niet overtuigen, maar naar elkaar luisteren en elkaars wijsheid gebruiken. Natuurlijk hoort daar het nemen van verantwoordelijkheid bij en respect voor domeinen. Daarmee belichaamt ze ook de visie van de andere familieleden, de vierde generatie Dekker.
Elise realiseert zich goed dat zo’n manier van werken niet voor iedereen gesneden koek is. Dat heeft tijd nodig. Maar sinds de vierde generatie in 2012 het stokje heeft overgenomen, is er al veel veranderd. “Vroeger was de organisatie veel hiërarchischer. Nu draagt iedereen meer een eigen verantwoordelijkheid.” Samen gaan we voor het geheel en daar past gelijkwaardigheid, openheid en transparantie bij, ook in de relatie met onze klanten en onze omgeving. “Zoals we de uiterwaarden in Heteren samen met de omgeving hebben ontwikkeld tot een prachtig gebied waarvan iedereen kan genieten, daar word ik blij van.”
Elise van den Broek heeft in mei 2023 een lintje gekregen voor haar jarenlange inzet als:
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden