100% emissievrije zandwinning is in zicht voor Dekker Groep, zo blijkt uit de zojuist verschenen MVO-update van het bedrijf. Met de start van project Willemspolder fase 1 krijgt de grote wens van het familiebedrijf vleugels. De drijvende wininstallatie kan weer aan de stekker in de uiterwaarden langs de Waal waardoor het bedrijf 90% reductie bereikt.
Sinds de 4e generatie van het 105-jarige familiebedrijf in 2013 bewust de weg van duurzaam ondernemen insloeg, is het snel gegaan. Dekker investeerde veel in energiebesparing en maakte met de elektrificatie van zijn drijvende wininstallaties grote stappen. In september 2021 tikte het zijn mijlpaal aan: 80% minder CO2-uitstoot, een feestje waard. In 2022 liep die prestatie weer terug naar 65%, zo blijkt uit de cijfers. Helaas was dit onvermijdelijk vanwege het ontbreken van een stroomvoorziening op een zandwinlocatie. Toen ook nog een nieuwe elektrische zandzuiger kinderziektes vertoonde, zat er niets anders op dan ook daar weer tijdelijk terug op diesel te schakelen.
Het MVO-verslag illustreert op dit punt een transitie vol hobbels waarmee niet alleen Dekker te stellen heeft. Doordat het bedrijf op steeds verschillende locaties in het buitengebied langs de rivieren werkzaam is, en drijvende zandwin-installaties heeft, is de uitdaging extra groot. Om aangesloten te worden op het stroomnet, zijn een 10kV-station en vaak kilometerslange stroomkabels nodig. En capaciteit op het net. Dat laatste was de grootste uitdaging in de Willemspolder. Daar start het bedrijf deze zomer met zandwinning in combinatie met de herinrichting van de uiterwaarden. De eerste fase, van IJzendoorn tot bijna de Prins Willem-Alexanderbrug, zal 10 jaar in beslag nemen.
Na een zoektocht samen met de netbeheerder is het Dekker gelukt om een aansluiting op drie kilometer afstand van de winlocatie te realiseren zodat het elektrisch winnen in Willemspolder fase 1 kan starten. Daarmee komt het einddoel emissievrij produceren in één klap met 18% dichterbij. De uitstoot, vergelijkbaar met wat gemiddeld 375 huishoudens uitstoten, vervalt. De installatie gaat op groene stroom draaien.
Dekker verwacht 2024 af te sluiten met ruim 90% minder CO2- en stikstofuitstoot. De laatste horde betreft een laatste wininstallatie, een aantal kranen en hulpmaterieel. Daarvoor heeft het bedrijf 10 jaar gereserveerd. In 2032 wil het bedrijf met de zand- en grindproductie volledig overgeschakeld zijn van fossiele brandstoffen op duurzame energie.
In de MVO-update verantwoordt Dekker zijn MVO-beleid. Naast milieuprestaties zijn het verrijken van de leefomgeving - natuurontwikkeling, -recreatie en hoogwaterbescherming - en duurzaam investeren in medewerkers en omgeving de pijlers onder dit beleid.
Bekijk de MVO-update 2022:
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden