Bij Dekker onderzoeken we de mogelijkheden voor publiek-private samenwerking (pps) bij verschillende gebiedsontwikkelingen langs de grote rivieren. Wat is de meerwaarde van zo’n nauwere samenwerkingsvorm?
Aanleiding voor het onderzoek is het programma Integraal Rivier Management (IRM), waarin het combineren van doelen centraal staat. Bestuurskunde-alumna Iteke Woudstra (22) onderzocht het voor haar master Publiek Management bij Dekker Groep en andere gebiedsontwikkelaars.
“Een gebied snijdt dwars door allerlei administratieve grenzen heen”, legt Iteke Woudstra (22) uit. Het heeft geen weet van de verschillende bestuurders, eigenaren en gebruikers.
“Of van de verschillende belangen die het dient, doelen die men heeft en de verschillende regels die er gelden. Als je het opnieuw gaat inrichten, vraagt dat van partijen dan ook een goed afgestemde aanpak.”
Verloopt een gebiedsinrichting nou echt meer integraal, als dat door nauwere publiek-private samenwerking (pps) gebeurt? In plaats van door publieke planvorming gevolgd door een aanbesteding (ppa)? “Er bestond in de bestuurskunde al wel algemene literatuur over samenwerken, maar nog niet zo toegespitst.”
Iteke: “Eerder onderzoek leert dat vertrouwen, toewijding, leiderschap, kennis en middelen op integraal samenwerken van invloed zijn. En dat integrale samenwerking vier fasen doorloopt: Je gaat eerst het gebied ‘ontdekken’, vervolgens verwachtingen en doelen goed beschrijven oftewel definiëren. Daarna ga je beraadslagen met de belanghebbenden. En uiteindelijk komt het vaststellen oftewel determineren.”
Iteke onderzocht dit proces door middel van 13 interviews de samenwerking bij vier gebiedsontwikkelingen langs de grote rivieren. Twee in de vorm van een ppa en twee in de vorm van een pps.
“Wat je bij een ppa ziet, is dat de publieke en private partij niet dezelfde kennis en verwachtingen hebben. Dat leidt sneller tot minder vertrouwen. Bij een pps is de private partij eerder betrokken en heeft die een gelijkwaardige plaats in de samenwerking. In de pps is er meer vertrouwen en kennis, door de ruimte die er van nature meer is voor gezamenlijk ontdekken en definiëren dan in een ppa.”
Het onderzoek bevestigt dat vertrouwen, toewijding, leiderschap en kennis behalve voor samenwerking in het algemeen, ook specifiek voor integrale samenwerking in een gebiedsontwikkeling van invloed zijn. “Daarbij lijkt men in een pps soms wat voorzichtig met het toe-eigenen van leiderschap”, valt Iteke op. Hier valt dan misschien ook wat te winnen voor een integrale samenwerking.
Ook kwamen er nieuwe factoren voor beter integraal samenwerken boven drijven. “De respondenten geven aan dat vergunningen, creativiteit en flexibiliteit ook van grote invloed zijn. Gezamenlijk ontdekken en definiëren zorgt er voor dat er meer creativiteit is. Bij een PPS lijkt het erop dat publieke partijen meer mee durven te ontwerpen, aangezien het ontwerp ook onder hun verantwoording valt. Ook kan het helpen als overheden in beleid en vergunningen al expliciet integraliteit verlangen.”
De samenwerkingsvorm heeft dus daadwerkelijk invloed, concludeert Iteke. “Met name voor de mate van vertrouwen, de kennis en de creativiteit. En die versterken vervolgens het integraal samenwerken.”
Iteke voegt nog toe: “Daarbij moet tegenwoordig de juridische kanttekening gemaakt worden dat een PPS niet in strijd mag zijn met aanbestedingsregels. Tussenvormen zoals een 2-fasen contract kunnen hier een mooi alternatief voor zijn. Indien een PPA verplicht is, wees dan als samenwerkingspartij nog beter bewust dat je op de factoren ‘vertrouwen’ en ‘kennis’ meer moet inzetten in (het begin van) de samenwerking.”.
Iteke’s onderzoek sterkt ons in onze overtuiging dat je een omgeving door een nauwere samenwerking meer waarde en meer kwaliteit kan meegeven.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden