De Afferdense en Deestse Waarden vormen nu een van de plekken in Nederland waar de biodiversiteit het snelste toeneemt. Inmiddels zijn er al minstens 4300 soorten geteld.
Vissen, vogels en planten die (soms over-)stromend ondiep water in hun omgeving nodig hebben, vonden er weer een fijn plekje.
Dat leerden we van boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer, tijdens een excursie met de gebiedsinrichters bij Dekker Groep: team Landschapsontwikkeling.
In het gebied hebben we zand gewonnen. Nu ligt er de langste meestromende geul van Nederland (4,5 kilometer) voor hoogwaterveiligheid en voor de natuur. En dat hebben we gezien.
Tekst gaat verder na de foto
Thijmen legde uit hoe de natuur zich sinds de aanleg ontwikkelt en benoemde voor ons succesfactoren om als landschapsinrichters de natuur nóg beter te helpen.
Waar zo'n ondiepe geul een schrale riviergrond af en toe overstroomt, waar flauwe en steilere stukjes oever elkaar afwisselen en waar bosjes en open gebied elkaar afwisselen, voelen ook meer soorten zich thuis.
Dat leverde een mooi plaatje op. We zagen de lepelaar, sporen van de bever en ijsvogels en een keur aan planten en kruiden. De visdief was al duikend en buittelend in het ondiepe water op visjes aan het jagen.
Het gebied is vrij toegankelijk voor wandelaars, er zijn geen wandelpaden, maar je kun er wel heerlijk struinen. Wel zorgen dat je de natuur niet verstoort natuurlijk.
Meer over natuur en biodiversiteit:
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden