“Ik rij hier regelmatig langs, maar ben hier nooit meer geweest na de oplevering.” Ben Peeters van Boskalis is tevreden. Na 14 jaar ligt de Hedelse Bovenwaard er prachtig bij. Na de zandwinning en herinrichting van de plas heeft de natuur haar werk gedaan, samen met mensen van Natuurmonumenten. Tijdens de excursie op zaterdag 11 juni ontdekken we het natuurgebied, samen met relaties van Dekker Groep.
Vlak langs de A2, ten westen van de brug over de Maas, ligt de Hedelse Bovenwaard. Een ruig stuk natuur, met loslopende koeien van boeren uit de buurt. Wandelaars zijn in de vroege ochtend al op pad. Met verrekijker, want het valt een hoop te zien. Ook wij zijn present: een gevarieerde groep Dekker-relaties die samen met Fons Mandigers van Natuurmonumenten het gebied ingaan. Op naar de vogelkijkhut en het kabbelende beekje, beide door Dekker gerealiseerd. De natuur is prachtig, de gesprekken zijn boeiend, vooral door de bijzondere samenstelling van de groep: uit de aannemerij, het grondtransport, meedenkers uit klankbordgroepen, de wetenschap en de opleidingen.
Boskalis was hier met Dekker in het begin van deze eeuw druk in de weer. Dekker won industriezand voor de woningbouw. De aanleg van de Betuwelijn was achter de rug. Daar was juist zand over. Dit zand is gebruikt om een ribbenstructuur aan de oostkant van de plas aan te leggen. Het ruigste stuk natuur nu, met paaigronden te over voor de vissen. Ben Peeters is blij verrast met het resultaat. “Je had dit 14 jaar geleden moeten zien, een kale zandvlakte. Ik rij zo vaak over de A2, hier vlak langs, maar ben er nooit meer geweest. Fantastisch werk Fons!”
Fons Mandigers is onze gids vandaag, hij was namens Natuurmonumenten al vroeg betrokken bij dit project. Hij laat ons het verschil tussen de zwarte en de gekweekte populier zien. De eerste is inheems. Maar ook neemt hij ons mee in het hardnekkige proces hoe zo’n natuurgebied tot stand komt. Je moet ervoor bevlogen en standvastig zijn, en het eindresultaat steeds voor ogen houden. Ons respect voor hem groeit met de minuut. Vooral het feit dat de Hedelse Bovenwaard langs de Maas ligt, gaf het project in wording een extra dimensie. “Kijk, hier is het kaal”, oppert Fons als de dichtbegroeide ribben voorbij zijn. We zien vooral grasland en een kale oever. “Hier halen we de begroeiing steeds weg, bij hoogwater mogen er geen obstakels zijn.”
We hebben langs de oever de hele wereld verkend. Alles kwam voorbij: de klimaatverandering, het uitsterven van diersoorten - is dat erg? - het ooibos, de bakenbomen langs de Maas, het ruige gras met bijzondere planten. En de koeien, ook zij kwamen langszij, zo nieuwsgierig als ze zijn.
Bijna 3 uur onderweg en nog geen vogelhut of kabbelend beekje gezien, er was ook zo veel te bespreken en te zien onderweg. De cateraar appte dat de lunch was gearriveerd. Zonder praten waren we zo weer terug. Buiten zijn maakt hongerig. Een buizerd maakte zijn rondje, ook op zoek naar een lekker hapje.
Het was leuk en leerzaam. Vooral om de verhalen van elkaar te horen. Van natuurbescherming naar natuur inrichten, van ambtelijke processen naar bevers. Van grondstoffenwinning naar extra natuur voor de omgeving. De reacties waren mooi. Dank deelnemers en partners!
Hieronder een deel van een compilatie van beelden die een van de deelnemers ons stuurde.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden