Wandelen op een van de grootste drijvende zonneparken van Europa op de Bomhofsplas in Zwolle en kennismaken met onze nieuwe autonoom bestuurbare, elektrische zuiger?
Dat deden relaties en belangstellenden tijdens een leuke excursie naar de zandwinning van Dekker Groep in Zwolle zaterdag 11 juni.
Wat voor nuttigs kan er allemaal samen gaan, als je toch zand voor woningen wint en daarbij een plas maakt? Langs de rivieren gaat grondstoffenwinning vaak samen met natuuraanleg, recreatie en hoogwaterveiligheid. Maar bieden zandwinplassen ook ruimte voor opwekking van duurzame energie en de innovatie van bedrijvigheid?
Jazeker! Op de Bomhofsplas in Zwolle gebeurt dat, zo leerden deelnemers aan de excursie. Zij leerden meer over het proces van zandwinnen en wat er gebeurt om dat proces zuiniger en schoner te maken. Zo zuigen we zand op groene stroom en werkt de zandverwerkingsinstallatie, die het zand in grof en fijn verdeelt, helemaal op groene stroom.
Ons bootje bracht de deelnemers naar de elektrische zuiger, de Rotterdam 10, die autonoom en heel efficiënt zand zuigt. Welke voordelen dat biedt, legde onze ontwikkelpartner DP Dredger & Parts uitgebreid uit. De innovatieve techniek scheelt veel energie en mensenwerk voor dezelfde kuub zand. De Rotterdam 10 kan 200 tot 950 kuub zand per uur produceren: 8 tot 38 vrachtwagens per uur. Met de zuiger en de landinstallatie maken we precieze zandrecepten voor elke toepassing, op groene stroom.
We meerden ook aan voor een zonneparkwandeling bij het 18 hectaren (ruim 26 voetbalvelden) grote drijvende zonnepark, dat heel doordacht werden aangelegd door Groenleven. Ten tijde van de aanleg was het de grootste van Europa en het biedt stroom voor wel 7000 huishoudens.
Het park ligt op het diepste deel van de plas en laat zoveel mogelijk licht en lucht door, voor de inmiddels aanwezige waterecologie. Ook zorgt de opzet van het park voor de minst mogelijke verstoring van de oever door ankers of kabels. Bio-hutten langs de randen en de daarop inmiddels aanwezige aangroei, bieden een voedselrijke veilige schuilplaats voor jonge visjes.
Het park werd met investeringshulp van het Energiefonds Overijssel aangekocht door de Zwolse Energie coöperatie Blauwvinger Energie. Zo blijft de energievoorziening in lokale handen, en blijven de opbrengsten ervan ook in de lokale economie. Dat vergroot ook het draagvlak bij de Nederlandse zoektocht naar schaarse ruimte voor zonne-energie. De provincie en de gemeente verwelkomden het initiatief.
In de plas gebeurt veel onderzoek naar hoe het waterleven zich verhoudt tot drijvende zonneparken, en dat ziet er goed uit. Hoewel niet allemaal lokaal haalbaar, leverde onderzoek rond deze plas ook nuttige kennis op over de mogelijkheden van aquathermie (koude en warmte uit de plas benutten in de omgeving).
En naar de mogelijkheid en onmogelijkheid van directe afname van stroom van een drijvend zonnepark voor zandwinning door Dekker Groep. Een regelrechte aansluiting zou een deel van de belasting van het stroomnet voorkomen.
Urgenda en andere spelers in de energietransitie-opgave hebben de Bomhofsplas als voorbeeldproject vermeld.
Daarom is de plas nu niet alleen een bron van zand, maar ook van innovatie, schone energie, nieuw waterleven, lokale opbrengsten die terugvloeien naar Zwolle, en nieuwe kennis.
Onze deelnemers varieerden van omwonenden van zandwinlocaties tot ambtenaren, en uiteenlopende professionals uit ruimtelijke ordening en waterbeheer tot verduurzaming.
We kregen mooie reacties terug: ‘We vonden het erg leuk om te zien en te horen wat jullie allemaal doen in Zwolle!’
Dank aan alle deelnemers voor het enthousiasme en de interesse voor onze excursie.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden