Ze komen speciaal naar de Willemspolder in IJzendoorn om daar te paren: de wettelijk beschermde ruige dwergvleermuisvrouwtjes! Ze komen uit Oost Polen en de Baltische landen vliegen, naar roepende mannetjes die op hen wachten in Nederland.
Na het paren en overwinteren gaan de vrouwtjes met een deel van de mannetjes weer retour. Voor zulke sterke liefde bouwen we graag mooie nestkastjes.
Ecoloog Ewoud van der Ploeg van bureau Viridis heeft voor Dekker Groep in de Willemspolder vijf vleermuizenkasten opgehangen in april. Want een populair liefdesnestje in een boomholte gaat sneuvelen om een tijdje later een veel uitbundiger natuurgebied te kunnen maken.
“De regels zijn dat je voor een verblijf dat je weghaalt voldoende alternatieve verblijfplekken aanbiedt. Dekker vroeg daarnaast of we ook een bosuilenkast en steenuilenkast wilden ophangen, vanwege hun ambitie om de natuur waar mogelijk een beetje kracht bij te zetten. En om het gebied voor meer soorten leuker en beter te maken.”
Van der Ploeg, die de ecologische begeleiding voor Dekker Groep doet in de Willemspolder, hoopt dat de bosuil binnen enkele jaren een kast in gebruik zal nemen, en verwacht dat de ruige dwergvleermuis zich al eerder opnieuw zal laten zien.
“Ze accepteren het de ene keer sneller dan de andere keer en moeten soms eventjes zoeken. Maar ze zijn erg flexibel en de kasten zijn bewezen effectief. Ze hebben genoeg lijnvormige overgangen in het landschap om goed te kunnen navigeren en er zitten veel insecten langs het water. Dit landschap is bij uitstek geschikt.”
Maar het succes kan uiteraard wisselen. “Of de steenuil zich laat verleiden is de vraag”, denkt Van der Ploeg. “Die heeft een voorkeur voor kleinschalig cultuurlandschap, met bijvoorbeeld boomgaarden.”
Van der Ploeg vindt dat Dekker een behoorlijke groene ambitie laat zien en verwacht een flinke verrijking van de natuur in de Willemspolder. Nu is het vooral intensief beheerd grasland en bos met niet veel soorten. Straks keert een rijk karakteristiek rivierenlandschap terug met onder meer hardhoutooibos en vochtig grasland met veel soorten kruiden. Dat juich ik als ecoloog toe.”
Foto's in compilatie: Wiegert Steen en Ewoud van der Ploeg van ecologisch bureau Viridis.
Zie ook:
Meer over de Willemspolder:
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden