Hoera! De soortenrijkdom is afgelopen groeiseizoen ontploft in de heemtuin rond het Dekker-kantoor in IJzendoorn. Nog nooit eerder telden we er 83 verschillende plantensoorten.
“Een waanzinnig mooie populatie”, vindt natuurtechnisch adviseur Bram van Schaffelaar van de Koninklijke Ginkel Groep (afdeling Heem projecten) die de heemtuin voor ons monitort. “Door de vele soorten en de bijzondere ligging is dit echt een voorbeeldproject voor anderen.”
De rapporteur wijt het goede nieuws aan de zandige kalkhoudende ondergrond in combinatie met de afwisselende hoogtes in onze heemtuin. Ook lijkt het mede een effect van de droge zomers ervóór, in 2018, 2019 en 2020. Toen zijn veel grassen (tijdelijk) achteruit gegaan. En dat betekende ruim baan voor kruiden, die in het nattere jaar van 2021 'explosief zijn ontwikkeld', zo tekende Heem op in de jaarrapportage 2021 over onze tuin. Bureau Heem heeft in 2021 gemonitord op 7 juni, 4 augustus en 25 september.
Onder de 83 soorten waren ook weer kwetsbare en gevoelige soorten van de rode lijst: de Beemdkroon (Knautia arvensis), de Grote tijm (Thymus pulegioides), de Kleine pimpernel (Sanguisorba minor ssp. minor) en de Wondklaver (Anthyllis vulneraria).
En ook de bedreigde, zeer zeldzame en sterk afgenomen Kartuizer Anjer (Dianthus carthusianorum) was net als het jaar ervoor weer van de partij. Deze plant is wettelijk beschermd. “Waarschijnlijk zat de soort in het kruidenmengsel dat later nog extra is ingezaaid, maar dat die zich vervolgens ook blijvend laat zien, is veelzeggend”, vindt Van Schaffelaar.
Onze terreinbeheerder René van Koolwijk werkt 32 jaar bij Dekker en maakte alle 10 de groeiseizoenen mee sinds de heemtuin in 2012 werd aangelegd. “Het is hartstikke leuk, dan bloeit dit en dan weer dat. Het is een mooi dynamisch stukje natuur geworden dat steeds verandert. Langs de paden zie je nu gangetjes die de wilde bijen graven, en in de herfst zie je hele zwermen putters, die op het zaad afkomen.”
Van Koolwijk helpt de natuur een handje, met adviezen van Heem, voor maaien bijvoorbeeld. “Niet maaien met machines die de grond dicht trillen, het maaien zo timen dat insecten zo lang mogelijk baat hebben bij bloeiende bloemen die elkaar opvolgen. En afwisselend stukjes overslaan, zodat insecten ertussen kunnen overwinteren.”
Hij oogst zaadjes die de planten in de heemtuin voortbrengen om ze verderop weer over het terrein te verspreiden, en houdt goed de late guldenroede in toom, een invasieve exoot die anders hele stukken van de heemtuin overneemt.
Een heemtuin, heembos of heempark is een kunstmatig, veelal omheind landschapselement, bedoeld om de inheemse, wilde flora en fauna te laten zien. Het begrip werd geïntroduceerd door Nederlands bekendste natuurbeschermer en beschrijver Jac. P. Thijsse. (Wikipedia)
VIDEO | Kijkje in de Heemtuin IJzendoorn (2022)
Biodiversiteit heemtuin stabiel ondanks hitte en droogte (2020)
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden