Op de Olympische Spelen in China zit het shorttracken erop. Shorttracktalent Stan Rijksen uit IJzendoorn is pas 17 en werkt er hard en gestaag aan om straks ook de Nederlandse top van de shorttrackwereld te bereiken. Dekker Groep investeert graag in talent, zoals Stan. Hoe heeft hij ‘zijn’ onderdeel op de Spelen beleefd?
“Ik zit in het KNSB Talent Team Midden-Oost en ben het grootste deel van de tijd op de ijsbaan, zeker 8 uur per dag. We keken dus meestal met het team op de Vechtse Banen waar we trainen. We keken samen op een laptop, en die ging overal mee naartoe.”
De shorttrackers hebben natuurlijk naar de Nederlanders gekeken, en naar Reinis Berzins uit Letland die ook op de Vechtse Banen meetraint. “Van de mannen is er helaas geen Nederlander in de A-finale gekomen, maar die finale was toch wel erg leuk om naar te kijken. Om de kwaliteit en het erg hoge niveau van shorttracken. Je ziet dat ieder land zijn eigen techniek heeft, en dat tactieken steeds veranderen. Ik kijk bijvoorbeeld naar de racelijnen, of mensen bochten ruimer of juist erg krap nemen, en manieren waarop je je tegenstander achter je houdt.”
“De dames hebben het wat medailles betreft veel beter gedaan dan de mannen, met Suzanne Schulting die heel goed reed. En Xandra Velzeboer deed het erg goed in de relay.”
Xandra Velzeboer en Selma Poutsma, die met Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof goud haalden op de 3000 meter relay, zaten nog nét in het Talentteam Midden-Oost toen Stan daar onofficieel mee mocht trainen. En het is de jonge Stan al eens een keer gelukt om een race van Yara van Kerkhof te winnen.
Tijdens de Olympische Spelen van 2026 is Stan 21 jaar. “Kwalificeren zou mogelijk moeten kunnen zijn. Op die leeftijd is het mannenlichaam klaar met groeien en kan het pieken. Het zou me mooi lijken op zo’n mooi evenement te vechten om een medaille, en daar winnen is natuurlijk helemaal de droom van elke atleet.” Wat is zijn marsroute? “Elke dag hard trainen, conditioneel steeds sterker worden, en technisch steeds beter. En dan hopen dat het genoeg zal zijn.”
De eerste stap zal zijn om de nationale trainingsselectie te halen en daar tot de beste te behoren. Maar dat is volgens Stan als shorttrackman nog zeker geen garantie voor succes op de Spelen. “Nederland is groot als langebaanschaatsland met veel traditie en bekende schaatsers, terwijl wereldwijd shorttrack juist een veel grotere sport is. We komen op wereldniveau daardoor sneller tekort. Het zilver van Sjinkie Knegt in 2018 was tot nu toe de grootste prestatie van de Nederlandse shorttrack mannen op de Olympische Spelen.”
Bij de vrouwen zijn er minder kanshebbers die in de top op een kluitje strijden om het eremetaal, legt Stan uit. “Bij de mannen strijden er in de top wel 10 of 15 man heel dicht op elkaar qua niveau. Die grotere concurrentie om de medailles maakt dat wel spannender en spectaculairder om naar te kijken vind ik.”
Stan traint gestaag door en heeft, afgezien van een dipje door een coronabesmetting, een goed seizoen achter de rug met veel progressie.
Dekker Groep voert niet voor niets als motto 'Grondstof voor ontwikkeling'. We investeren graag in talent en sponsoren Stan dan ook van harte voor zijn materiaalkosten. Als straks de beweeg- en beleefroute door de vernieuwde Willemspolder klaar is, vinden we daar QR-codes met leuke workouts met Stan in de hoofdrol.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden