De Willemspolder bij de Dekker Groep is al sinds 2013 een veldlaboratorium voor het waterschap, om slimme maatregelen rond hoogwaterveiligheid te testen en onderzoeken. Begin deze maand testte Waterschap Rivierenland samen met Deltares of een computer samen met dronecamera’s dijken kan leren bewaken.
Stap 1 daarin is het leren herkennen van zandmeevoerende wellen. Zandmeevoerende wellen ontstaan als kwelwater zand meevoert vanonder de dijk naar het gebied erachter. Dat is het begin van ‘piping’. Als we die onderdijkse stroompjes hun gang laten gaan, kunnen dijkverzakkingen of zelfs dijkdoorbraken optreden.
Een dijkwacht herkent een zandmeevoerende wel feilloos. Maar dat kost hem of haar wel veel inspectietijd. Wat als de drone nou beelden maakt, met een gewone camera en warmtecamera, waar een deskundige computer mee uit de voeten kan?
Dat ziet er zo uit: Kan de computer leren wat de dijkwacht kan? Dat horen we later, wordt vervolgd!
Willemspolder prachtige dijk-proeftuin
“De Willemspolder bij de Dekker Groep in IJzendoorn is een geweldige proeftuin om op een veilige manier aspecten van hoogwaterveiligheid en kwel te onderzoeken”, legt dijkbeheerder Wim Cornelisse van Waterschap Rivierenland uit.
De Willemspolder ligt achter een stevige zomerkade waar bij toenemende waterstanden al vlot water tegenaan staat. “In de polder achter de dijk zijn sloten gegraven die je kunt leegpompen zodat je het verval groter kunt maken. Daarmee kan je bij een relatief lage waterstand van 12,5 meter bij Lobith al hoogwater simuleren en wellen opwekken.”
Bij ons getest, landelijk toegepast.
Een drone-en-computer opleiden tot dijkbewakers is geenszins de eerste hoogwaterinnovatie in onze Willemspolder, vertelt Cornelisse. “We hebben hier ook twee belangrijke maatregelen uitgetest, die nu bij primaire waterkeringen, dus de grote winterdijken, worden toegepast. De eerste is het verticaal zanddicht geotextiel (vzg), waarbij een zanddichte geotextiellaag water doorlaat, maar fijne zanddeeltjes tegenhoudt als ze dreigen mee te spoelen. De tweede is de grof zand barrière (gzb), waarbij een sleuf met grof zand als een soort filter water kan doorlaten, maar het fijnzand kan tegenhouden.
Dekker draagt bij aan innovatieve hoogwaterveiligheid
De komende jaren wordt in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) in Nederland ruim 1.100 km aan dijken versterkt, die veelal kwetsbaar zijn voor piping. Vzg en gzb stoppen het ontstaan van piping en voorkomen dat een dijkversterking onacceptabel veel ruimte in beslag neemt.
Dekker Groep stelt het waterschap en Deltares graag kosteloos in de gelegenheid om hun onderzoeken voor de hoogwaterveiligheid te doen. Waar mogelijk willen we in onze projecten bijdragen aan oplossingen voor de maatschappelijke opgaven voor de toekomst.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden