De heemtuinvegetatie rondom het Dekker-kantoor is ondanks de hitte en droogte in 2020 stabiel gebleven. Tijdens de periodieke monitoring in IJzendoorn zijn 35 soorten waargenomen, waaronder een aantal zeldzame! Deze rijke biodiversiteit misstaat niet in het Natura 2000-gebied, waarin Dekker is gehuisvest. Wij krijgen in de rapportage wel het advies om goed op het veranderende klimaat en invasieve exoten te letten.
Ondanks de hitte en droogte in 2020 is de vegetatie in onze heemtuin in IJzendoorn met 35 soorten
op peil gebleven. Soorten uit de vegetatiestructuur ‘bloemrijk grasland’ scoren nog altijd het hoogst, terwijl soorten binnen de vegetatiestructuren ‘ruigte’ en ‘bos/struweel’ beperkt blijven. De meerjarige vegetatie komt qua verdeling grotendeels overeen met die van vorig jaar: 50% kruiden en 50% grassen. Het resultaat is een soortenrijke heemtuin, zoals Dekker het graag ziet.
Goed nieuws is dat er ook zeldzame soorten zijn waargenomen. Onder andere de Wilde reseda en Karthuizer anjer zijn waargenomen rondom het kantoor van Dekker. De Karthuizer anjer staat op de Rode Lijst en valt onder de classificatie ‘zeer zeldzaam’ en ‘zeer sterk afgenomen’. Sinds 2017 is de plant opgenomen als beschermd in de Wet natuurbescherming. Goed om te weten dat we de biodiversiteit in dit Natura 2000-gebied (Rijntakken) zo een handje helpen.
“De kans is groot dat deze soort is verwilderd of mogelijk door iemand ingezaaid. Desalniettemin zegt het iets positiefs over de vegetatie en het huidige beheer.” – Jaarrapportage 2020
2020 is een van de warmste jaren sinds de metingen. Augustus heeft veel records verbroken (waaronder het hoogste maximum-gemiddelde over 10 dagen, met 31,1°C) en er is een flink neerslagtekort (-152mm) opgebouwd. De vegetatie kwam dit voorjaar daarom laat op gang en bloeide sneller uit aan het einde van de zomer. Als het klimaat in de toekomst blijft opschuiven zullen de soorten meeveranderen. Planten die beter bestand zijn tegen warmere en drogere omstandigheden krijgen dan meer ruimte.
Na elke monitoring nemen we actie. De Late guldenroede is na waarneming meteen verwijderd. Deze exoot verwildert gemakkelijk en is zeer invasief. Ook verwijderde we de Bijvoet, een inheemse ruigtesoort. Daarmee krijgen mooie pioniersoorten meer kans. Dit komt de biodiversiteit ten goede, bijen en andere insecten waar het slecht mee gaat krijgen een betere kans.
Het advies blijft dan ook om onze tuin in IJzendoorn goed in de gaten te houden, de bedreigingen te bestrijden, verstoring te minimaliseren en tijdig te maaien. Zo blijft onze tuin niet alleen geweldig om te ervaren, maar ook divers genoeg voor de natuur.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden