Het barst van de flora en fauna in de uiterwaarden nabij Tull en 't Waal. Dat laat natuuronderzoek van de Honswijkerplas zien. Veel soorten hebben in het plangebied een plek gevonden. Het beste nieuws? Er zijn soorten gespot die op de Rode Lijst staan! Het project vormde het decor voor TV-programma Zapp Your Planet dat in de laatste fase van herinrichting zit.
Dekker was benieuwd of de biodiversiteit in en rond de Honswijkerplas toeneemt. Met de herinrichting van het project geven we invulling aan verschillende natuurdoelen van het Natura 2000-gebied Rijntakken. Bureau Waardenburg heeft daarom onderzocht hoe het is gesteld met de soortenrijkdom in het gebied. De focus lag op vogels, maar ook zoogdieren, insecten, reptielen, amfibieën en opvallende planten zijn meegenomen.
In totaal zijn er in het gebied 61 inheemse vogelsoorten waargenomen waarvan er 31 in het plangebied broeden. De rest foerageert er. Daarnaast zijn er veel amfibieën, insecten, zoogdieren en diverse plantensoorten gezien. De meeste zijn kenmerkend voor het rivierenlandschap, er zijn bovendien soorten gezien die op de Rode Lijst voorkomen. De Rode Lijst is een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Goed nieuws dat ze hun thuis vinden rond de Honswijkerplas.
Maar hoe meet je de biodiversiteit? De makers van het NPO-kinderprogramma Zapp Your Planet kwamen met deze en andere vragen een dag op 'Safari' bij de Honswijkerplas. Samen met Herman Bouman zijn ze vogels gaan ringen, waaronder een sperwer. Kinderen krijgen in deze uitzending meer inzicht hoe een natuuronderzoek in zijn werk gaat en wat de effecten van klimaatverandering zijn op de biodiversiteit.
Wereldwijd daalt de biodiversiteit sterk. En dan is het fijn te weten dat de natuur zich bij de Honswijkerplas goed ontwikkelt. Veel kleine zangvogels bevinden zich in struwelen en rietland aan de oost- en zuidzijde. En ijsvogels en oeverzwaluwen hebben de steile oevers ontdekt voor hun nesten. De meeste broedvogels zien we aan de westzijde van de plas. Structuurrijke struweel van wilg en meidoorn biedt hier ruim baan aan veel verschillende soorten.
Naast de sperwer zijn er meer dieren van de Rode Lijst te vinden in het projectgebied. Zo is de bruine kiekendief gespot, een soort die voornamelijk in de laagveengebieden in het westen voorkomt. De buidelmees, torenvalk, visdief, bruin blauwtje (dagvlinder), steenmarter en wezel zijn ook gesignaleerd. Aan de natuurplas zit een beverburcht. Ook beschermde planten als de brede wespenorchis, rietorchis en grote keverorchis hebben de onderzoekers opgetekend. Deze zijn gecategoriseerd als ‘kwetsbaar'.
Sinds 2016 zijn we de oude winlocatie aan het herinrichten. De recreatieplas en de daarbij behorende voorzieningen zijn inmiddels opgeleverd. Recreatieschap Stichtse Groenlanden beheert dit gedeelte. De zuidelijker gelegen natuurplas is nog in ontwikkeling. Om bodemleven en zuurstofafgevende waterplanten te bevorderen leggen we flauwe, natuurvriendelijke oevers aan en maken we sommige delen minder diep. Ook komen er eilanden als broedplaats voor vogels. Zo werken we aan de toekomst.
Meer weten?
Lees het natuuronderzoek en ga naar het project Honswijkerplas.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden