Als uitdager van het stikstofprobleem heeft VNO-NCW eind oktober 2020 Dekker uitgeroepen tot Groene Groeier. Met het elektrificeren van de zandwininstallaties en het omzetten van landbouwgrond in natuur dragen we bij aan een oplossing voor het stikstofprobleem in Nederland. Bovendien denken we met het opzetten van een 'stikstofbank' bouwprojecten uit hun impasse te kunnen halen. Op 3 december mogen we onze ideeën presenteren aan diverse ministeries, waaronder IenW, LNV en BZK en Bouwend Nederland. Hans Oerlemans tekende al eerder dit jaar onderstaand verhaal op dat ook te lezen is op groenegroeiers.nl
Tot voor kort stonden de dieselagregaten volop te draaien op de zuigers en klasseerinstallaties. Met als gevolg veel CO₂- en stikstofuitstoot. In 2013 besloot Dekker het roer om te gooien, vertelt Richard van den Berg, directeur Landschapsontwikkeling. “Onze ambitie is om in zeven jaar tijd de CO₂-footprint per ton zand en grind met 80% te verminderen. Dat gaat lukken. Sterker nog, eind 2020 zitten we al op zo’n 83%.”
“Een deel van onze schepen is omgebouwd en wordt nu elektrisch aangedreven met uiteraard groene stroom vanaf de wal. Dat is best ingewikkeld. Onze technici hebben er hun handen vol aan. Je hebt lange drijvende kabels nodig van de wal naar de schepen. Elektrificatie betekent ook stikstofreductie. We hebben uitgerekend dat de stikstofwinst tot nu toe gelijk staat aan 40.000 vrachtwagenritten van Maastricht naar Groningen.”
“We laten het land mooier achter dan het was. Monotoon agrarisch gebied wordt ruige riviernatuur. Ondertussen winnen we op duurzame wijze essentiële grondstoffen voor de bouw, industrie en dijkversterking. Na de herinrichting gaan de gebieden veelal naar Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of een van de provinciale landschappen.”
Elektrificatie van het materieel vergt grote investeringen met een lange terugverdientijd. “We kunnen dit doen, omdat Dekker een honderd jaar oud familiebedrijf is. Dan ga je niet voor de snelle winst, maar voor continuïteit. De familie wil een leefbare wereld voor volgende generaties achterlaten. Daarom kiezen we ervoor stap voor stap te bouwen aan verdere vergroening, maar wel met behoud van een gezonde winst. Het is immers: People, planet én profit.”
Interessant voor Dekker Groep zijn de ideeën voor de oprichting van een ‘stikstofbank.’ Een partij die investeert in de elektrificatie van bijvoorbeeld zandwinning zou dan de stikstofwinst kunnen verrekenen (salderen) met de eigen uitstoot elders, bijvoorbeeld op een melkveehouderij, industrieel complex of luchthaven. Ministeries betrokken bij het stikstofdossier doen hier onderzoek naar. Dekker volgt de ontwikkelingen en staat open voor samenwerking.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden