“Plotseling krijg je als groep 7-8 een uitnodiging van Dekker uit IJzendoorn, om Merijn Tinga te verwelkomen, dat is toch fantastisch!”, aldus een leerkracht. Wij vonden het ook fantastisch om samen met de kinderen van de Isandraschool de Plastic Soup Surfer te mogen verwelkomen in de haven van Dekker. Merijn kreeg een groot bord pasta in de kantine voordat hij op zijn surfplank zijn reis in de stromende regen vervolgde voor het goede doel.
Suppend van Maastricht naar Schiermonnikoog maakt Merijn Tinga een monstertocht op een surfplank van recycled zwerfafval. Op 17 september ’20 komt hij op zijn eindbestemming aan. Hij is zeer gedreven in zijn strijd tegen de plastic soep. Dit keer wil Merijn de jeugd activeren in zijn strijd tegen het plastic afval, hij roept ze op tot 'Wakkere Wegwerpers' die zorgen voor gescheiden afval op school. Dit gebeurt nog maar weinig omdat scholen extra moeten betalen voor het ophalen van gescheiden afval. Doel van de campagne is dan ook de afvalscheiding voor scholen gratis te maken, zodat kinderen al jong leren dat plastic een tweede leven hoort te krijgen en niet in de natuur thuishoort.
Het begon een dag eerder. Bij Dekker kregen we door dat Merijn Tinga tijdens zijn nieuwe uitdaging al suppend over de Waal langs IJzendoorn kwam. “Waarmee kunnen we Merijn helpen”, vroegen we de organisatie. “Een groot bord warm koolhydraatrijk eten”. Het regelen begon. De planning van Merijn, die met harde wind en slecht weer maar langzaam vooruitkwam op zijn plank en allerlei afspraken voor onderweg had staan. De Isandraschool bellen, want de kinderen moesten er natuurlijk bij zijn. De pers benaderen, hoe meer publiciteit hoe beter voor zijn campagne. Zijn cameraman, een fotograaf… en natuurlijk de cateraar want een groot bord pasta mocht niet ontbreken.
Het regende pijpenstelen, in de verte kwam Merijn op zijn plank dichterbij. Op het Dekkerbootje dat hem de haven binnenloodste stond de journalist van de Gelderlander. En de schoolkinderen waren opgewonden. “We worden beroemd!” Eenmaal in de kantine, hingen de kinderen aan Merijns lippen. Hij had dan ook een goed verhaal voor hen. De cameraman begon met opnames, de fotograaf kwam ook binnen. De journalist van de Gelderlander interviewde Merijn en een paar schoolkinderen. Het AD aan de lijn. De campagneleider vertelde de kinderen hoe ze ‘Wakkere Wegwerpers’ konden worden. Uit de mobiel van Merijn sijpelde regen. En wij renden daarom heen met het bord pasta, broodjes, warme thee en een nieuwe telefoon. Kortom: actie geslaagd.
Ineens waren de kinderen weg, op naar boven waar mammoetresten en helmen uit WO II hen wachtten. “Het is mijn grootste wens, zo’n helm te mogen vasthouden”, en zo gebeurde. Merijn had even tijd om wat te eten en zich weer om te kleden, zijn natte kloffie weer aan. Nadat we hem hadden uitgezwaaid, en de kinderen weer naar school waren, was het ineens weer stil in het pand maar de opwinding was nog te voelen. Iemand met zo’n passie voor een schonere wereld, ontmoet je niet elke dag. Dat raakt je. Zijn bezoek aan Dekker stimuleert ons om verder te gaan op de weg die we dit jaar zijn ingeslagen: op naar een afvalvrij Dekker in 2025. Dank Merijn en kom vooral nog eens langs. Altijd welkom.
In de Gelderlander staat een leuk artikel en filmpje over Merijns bezoek aan IJzendoorn.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden