De EU heeft in het najaar van 2023 een algemeen glysofaatverbod voor de landbouw weer opgeschort. Dekker wilde daar niet op wachten. Op haar pachtgronden mag deze omstreden onkruidbestrijder sinds 2020 niet meer toegepast worden. Dit heeft niet geleid tot het opzeggen van de pacht.
In deze tijd van het jaar duiken ze weer op: de dode, gele glyfosaat-velden. Akkers of weilanden waarop een onkruidverdelger is toegepast met de werkzame stof glyfosaat (zoals in Roundup). Glyfosaat is omstreden maar is nog steeds niet verboden. In november 223 stemden de EU-lidstaten in om het gebruik van het middel de komende 10 jaar nog toe te staan. Dekker heeft inmiddels anders besloten. Sinds 2020 is in onze 1-jarige pachtovereenkomsten een verbod op glysofaat opgenomen. Daarmee hebben we ons aangesloten bij een steeds groter wordende groep van grondeigenaren, zoals provincies en gemeenten, die vooruitlopend op Europese wetgeving deze omstreden onkruidverdelger niet langer toestaat.
We verpachten honderden hectare landbouwgrond, voornamelijk gelegen langs de Nederlandse rivieren. Voordat deze uiterwaarden in combinatie met delfstofwinning worden getransformeerd tot waterrijke natuurgebieden, gaan jaren van voorbereiding vooraf. Een groot deel van de verworven grond wordt zolang agrarisch verpacht. Omdat Dekker zich een goed rentmeester wil tonen, niet alleen naar de pachters toe, maar ook naar de aarde, staan we vanaf 2020 het gebruik van glyfosaat niet langer toe op onze gronden.
Dat sluit aan bij onze duurzaamheidsambities. “Als een van de grotere private natuurontwikkelaars past geen gebruik van glyfosaat”, vindt directeur Landschapsontwikkeling Dolf van Atteveld. Hij wijst erop dat bij het hoofdkantoor van Dekker het gebruik van glyfosaat al veel langer is uitgebannen. “Hier passen we stoom toe om de wegen en parkeerplaatsen onkruidvrij te houden.”
Gebruik van stoom om parkeerplaatsen en wegen onkruidvrij te houden
Door een uitspraak in 2020 van de Centrale Grondkamer dat in geliberaliseerde, 1-jarige pachtovereenkomsten een glyfosaatverbod toelaatbaar is, kon Dekker deze wijziging doorvoeren. "En het mooie is dat alle pachters de nieuwe overeenkomst hebben aanvaard. Dat had ook anders kunnen lopen", aldus Van Atteveld. "We zijn hen daar dankbaar voor."
Een van die pachters is Arnold van Dee, zijn melkveebedrijf pacht grond van Dekker in de Willemspolder bij IJzendoorn. Hij begrijpt het verbod “gezien de lijn die Dekker voor de toekomst heeft uitgezet”. Het glyfosaatverbod heeft geen directe consequenties voor zijn bedrijf. Zijn pachtperceel ligt in een Natura-2000 gebied en is aangemerkt als blijvend grasland. We gebruiken het voor het weiden van vee en het maaien van het gras.” Voor zijn melkveebedrijf experimenteert hij met het doorzaaien van de graslanden met klaver. "Klaver is goed voor de biodiversiteit en bindt stikstof uit de lucht, waardoor wij met een lager kunstmestverbruik, en dus minder CO2-uitstoot, een hogere grasopbrengst hebben.”
Boeren gebruiken glyfosaat om aan het begin van het groeiseizoen onkruid te verdelgen of akkers helemaal te ‘resetten’ doordat het planten en bacteriën doodt. Maar er is al langer discussie over het effect van deze gewasbescherming op de volksgezondheid en op de biodiversiteit.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden