Dekker Landschapsontwikkeling heeft in februari 2020 een zienswijze ingediend op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het programma Integraal Riviermanagement (IRM). Dekker meent een zinvolle bijdrage te kunnen leveren in beleidsontwikkeling en biedt een concreet pilotproject aan, om ervaringen op te doen met integraal denken.
Met het uitkomen van de NRD is in het voorjaar van 2020 is de eerste stap gezet om te komen tot Integraal Riviermanagement (IRM). Dit ter voorbereiding op de omgevingswet die in 2021 van start gaat. Het Programma voor IRM gaat beleid bevatten om de uitdagingen voor het rivierengebied integraal te bekijken en uit te voeren. Concreet betekent dit: Hoe kunnen we projecten zo vormgeven dat deze een oplossing gaan bieden voor de kwaliteit van het drinkwater, de verhoging van de biodiversiteit, de erosie van de rivierbodem en voor overvloedig water en ernstige droogte. Een enorme puzzel, waaraan Dekker graag een bijdrage levert.
Als initiator en zelf-realisator van projecten langs de Nederlandse rivieren heeft Dekker veel ervaring met het integraal kijken naar gebiedsontwikkeling. Immers delfstoffenwinning in het rivierengebied gaat altijd gepaard met gebiedsontwikkeling, met oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Natuurontwikkeling is immers een voorwaarde om een ontgrondingsvergunning te krijgen. Bovendien streeft het familiebedrijf met zijn activiteiten zoveel mogelijk maatschappelijke impact te leveren, verankerd in een gedegen MVO-beleid. Uit de opbrengsten van delfstoffenwinning financiert Dekker de ontwikkeling van waterrijke natuurgebieden, vaak met nevengeulen en extensief recreatief gebruik.
Om als private partij natuurlijk kapitaal te ontwikkelen, is voor Dekker vanzelfsprekend - Dekker heeft zelfs de ambitie de grootste private natuurontwikkelaar van Nederland te worden. Echter voor niet-ingewijden blijkt dit toch bijzonder te zijn en niet algemeen bekend. In publieke projecten wordt vaak met dezelfde ecologische adviseurs en landschapsarchitecten samengewerkt, toch vinden private en publieke ontwikkelingstrajecten doorgaans gescheiden plaats. De naderende Omgevingswet biedt kansen tot sectoroverstijgende samenwerking en het benutten van elkaars ervaring en expertise. Immers een integrale benadering stopt niet bij het eigen hek. Juist verschillende invalshoeken versterken het eindresultaat.
Dekker is dan ook blij dat de integrale aanpak tot het komen van programma’s voor de omgevingswet gestoeld is op participatie. De overheid riep daartoe partijen op tijdens de IRM-startbijeenkomst van 5 februari jongstleden. Vandaar dat Dekker Landschapsontwikkeling een zienswijze op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) heeft ingediend. Daarin biedt Dekker ervaring en expertise aan voor beleidsvorming en een ‘oefenproject’: de Willems- en Gouverneurspolder, aan de noordoever van de Waal tussen Ochten en Tiel, met een totale lengte van 12 kilometer. (Afbeelding: fase 1 IJzendoorn)
Met het project Willems- en Gouverneurspolder kan het integraal gedachtengoed in de praktijk worden getest en verder ontwikkeld. In het project vindt een transitie plaats van intensief bemest weiland naar een waterrijk natuurgebied met nevengeulen, wandelpaden, een trekpontje en een klein strandje voor naaste bewoners. De graslanden zijn in het kader van Natura 2000 echter aangemerkt als ganzenfoerageergebied. Zo zit de aanwijzing voor één soort de integrale verbetering van natuurkwaliteit en biodiversiteit in de weg. Een interessante casus om het integrale gedachtengoed op los te laten. Dekker hoopt hiermee de beleidsontwikkeling op weg te helpen. Door hierover regelmatig te communiceren wordt integrale gebiedsontwikkeling concreet voor ambtenaren en burgers en krijgt IRM een gezicht.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden