De rondleidingen op onze drijvende zandklasseerinstallatie Emmy-Yvonne in 2019 waren een groot succes. “Van de wal lijkt het een ‘klein bootje’. Zodra je aan boord bent, valt je mond open van verbazing.“ Een impressie van een bezoeker aan onze fluisterstille zandfabriek.
Als je over de dijk van Winssen naar Deest fietst, kom je erlangs. In de voorhaven langs de Waal ligt de ‘Emmy-Yvonne’. Wel te verstaan: zandzuiger Emmy en klasseerinstallatie Yvonne. Wat die precies doen, mochten afgelopen jaar ruim 100 mensen ervaren. In levenden lijve hebben ze kennisgemaakt met de eerste fase van de bouwketen. De bouw van elk huis en de aanleg van elke weg begint immers met het winnen van zand. Een wereld waarvan de meesten geen weet hebben en die zeer tot de verbeelding spreekt. De rondleidingen waren dan ook in now time volgeboekt.
Niet alleen jong en oud uit de directe omgeving kwamen een kijkje nemen, ook bedrijven uit de bouwketen en aanverwante sectoren. En bijvoorbeeld de praktische groeistrategen van Z11made, die het er na maanden nog over hebben. De ontvangst bij Nederzand, het projectbureau, was top, aldus Wilbert Moorman van Z11made. Ook de rondleiding op de klasseerinstallatie. “Zeer zakenkundig en zeer bereidwillig om alles te laten zien. Hartstikke goed.” Moorman was ook zeer onder de indruk van de controlekamer. “Iemand die 12 uur per dag achter 4 beeldschermen zit en alles stuurt. Met tig camera’s. Indrukwekkend.”
Groot, groot, groot, is wat Moorman is bijgebleven. “Aan de wal lijkt het een ‘klein bootje’. Zodra je aan boord bent, valt je mond open van verbazing. Door de omvang, het lawaai en het proces van de winning waar je letterlijk tussendoor loopt.” Ook het verhaal vooraf, over het project Geertjesgolf waar de Emmy-Yvonne ligt, wemelde van de grootheden. “Indrukwekkende getallen: aantal vergunningen, aantal jaren voorbereiding, hoeveelheden voorraden aan zand en grind, hoeveelheid klei die verplaatst wordt en ga zo maar door. Massief!” Er ging een wereld voor Moorman en zijn collega’s open. De projectdirecteur van Geertjesgolf, Herman van der Linde, wist het verhaal boeiend te brengen. De hele groep hing aan zijn lippen.
Ja, het lawaai op de ‘fluisterboot’ is hem ook bijgebleven. Fluister... Moorman kan er niet over uit. “Wat een herrie met al die machines. En dan was alles ook nog elektrisch aangedreven!” De rondleider vertelde hem en de rest van de groep dat de omschakeling van diesel naar elektrisch geen merkbare invloed heeft op het lawaai. “Al het lawaai komt namelijk van al die machines”, weet Moorman: “transportbanden, zeven van grind en zand, water dat valt, enzovoorts.” Al met al blijft hij de Emmy-Yvonne een ‘fluisterboot’ noemen. Zo’n massale operatie op groene stroom, geen uitstoot meer van CO2, daar word je stil van.
Zo terugkijkend op deze middag in juni, wil Moorman nog iets anders kwijt. En dat is de aandacht die Dekker heeft voor de omwonenden, voor de impact die de activiteiten hebben op de leefomgeving. Dat kwam zowel aan de orde in het verhaal van Van der Linde als tijdens de rondleiding. “Goed hoor, die aandacht voor de omgeving. Sterker nog: het openstellen van de fluisterboot voor derden is ook al een signaal: We hebben niets te verbergen. Kom aan boord en kijk zelf. Dat waardeerde juist ook de rest van de groep, een zestal bewoners uit de buurt.”
Wat hem betreft mag Dekker trots zijn op wat ze doen. En dat zijn ze ook, merkte hij die middag. De professionaliteit van de organisatie, kundigheid en betrokkenheid van de mensen... Hij kende Dekker niet van tevoren. Hij kende de wereld van de zandwinning niet. Nu wel! Weer een ambassadeur rijker.
In 2020 gaan we weer rondleidingen organiseren. Wilt u daarbij zijn, dan kunt u dat via communicatie@dekkergroep alvast kenbaar maken*. Zodra de data bekend zijn, laten we u dat weten.
*We zullen uw gegevens alleen voor het informeren over de rondleidingen gebruiken.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden