De drijvende zandzuiger Emmy en zand- en grindklasseerinstallatie Yvonne van Dekker Grondstoffen zijn vanaf nu volledig elektrisch en verbruiken 100% groene stroom. Deze stap past binnen de ambitie van Dekker om in 2020 de CO2-uitstoot per ton zand en grind met 80% te verminderen ten opzichte van 2013.
Aan de stekker
De Emmy Yvonne is een van de winwerktuigen van het Dekker-bedrijf. De drijvende zandfabriek is 136 meter lang, 18,8 meter breed en 13 meter hoog. Drijvende winwerktuigen maakten, vanwege hun watergebonden activiteit op afgelegen locaties, voorheen gebruik van fossiele brandstof. Dekker heeft geïnvesteerd in de overstap naar en de aanleg van walstroom. De omvangrijke, drijvende zandfabriek is daarmee aan de stekker gelegd.
Reductie van ruim 2000 ton CO2 per jaar
De dieselaandrijving van de zandpomp op de zandzuiger Emmy is vervangen door een laagtoerige 12-polige elektromotor. Ook de dieselmotor van de jetpomp, waarmee het zand onderwater wordt los gewoeld, is vervangen door een elektrische aandrijving. De beide motoren zijn aangesloten op een 10 kV trafo die op zijn beurt zijn voeding krijgt middels een 800 meter lange drijvende stroomkabel, op de wal aangesloten op het 10 kV netwerk.
Vanaf de Emmy is deze drijvende kabel doorgelust naar een tweede 10 kV trafo op de Yvonne die zorgt voor de elektrische voeding van alle onderdelen op deze installatie. Vanaf nu is ook hier de dieselgenerator voorgoed uitgeschakeld. De overstap levert een reductie op van ruim 2000 ton CO2-uitstoot per jaar, wat gelijk staat aan de gemiddelde uitstoot van circa 250 huishoudens (berekening op basis van gemiddeld Nederlands huishouden (directe CO2-uitstoot door verbruik energie in huis en vervoer, bron: Milieucentraal).
Fluisterstil
Naast de CO2-reductie en het niet meer gebruiken van fossiele brandstof, wordt de emissie van geluid sterk beperkt. De fluisterstille elektromotor is een voordeel voor omwonenden van het project Geertjesgolf bij Winssen (Gelderland) waar de Emmy Yvonne nu gestationeerd is.
Verder dan het Klimaatakkoord
De elektrificatie is onderdeel van een stappenplan om de CO2-uitstoot in de productie vergaand te reduceren, naar 80% in 2020. Dekker gaat hierbij verder dan het Klimaatakkoord van 49% CO2-reductie in Nederland.
In 2017 werd de eerste grote stap gemaakt met de elektrificatie van zandzuiger Rotterdam 58 in het project Randwijkse Waarden bij Heteren (Gelderland). Ook hier werd van diesel overgestapt naar 100% groene energie en werd een 10kV aansluiting geplaatst.
Dankzij deze overstap en andere verantwoorde maatregelen ontving Dekker Grondstoffen voor deze locatie in 2018 het CSC-certificaat (Concrete Sustainability Council) voor duurzame winning van grondstoffen. In 2020 staat de elektrificatie van de zandklasseerinstallatie Rotterdam 55 gepland. Daarmee zal Dekker haar CO2-doelen bereiken.
Stevige duurzame ambities voor de toekomst
Naast CO2-reductie heeft Dekker ambities op afval en hergebruik en op de ontwikkeling van Natuurlijk Kapitaal. Zo werkt Dekker op dit moment aan een nieuwe ambitie voor afval en hergebruik gericht op circulariteit en het maximaal tegengaan van verspilling.
Daarnaast wil Dekker in 2040 het familiebedrijf zijn dat de meeste m2 Natuurlijk Kapitaal ontwikkelt. Natuurlijk Kapitaal in de vorm van biodiversiteit, nieuwe natuur, hoogwaterveiligheid, zoetwaterberging en recreatiegebied. Om al deze ambities kracht bij te zetten heeft Dekker het Betonakkoord getekend en zich gecommitteerd aan het Den Haag Business Akkoord over Natuurlijk Kapitaal.
© 2018 Dekker groep BV | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Privacy | Algemene Voorwaarden