Nieuws

Verbruikscijfers zand en grind bekend

Verbruikcijfers van  zand en grind bekend

Persbericht van de NVLB

De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen “NVLB” te Hoofddorp, voert jaarlijks, met een enquête onder haar leden, een onderzoek uit naar de omvang van het verbruik, de handel en distributie van grind, gebroken grind, gebroken natuursteen en industriezand in Nederland. Uit dit onderzoek, dat op de Algemene Ledenvergadering op 26 juni 2013 werd gepresenteerd, bleek dat het totale verbruik in 2012 voor de Nederlandse markt is gedaald naar circa 34,0 miljoen ton. Dit is ruim 25 % lager dan het verbruik in 2008.


Deze daling is net als de afgelopen jaren veroorzaakt door een daling van de betonproductie voor de woning- en utiliteitsbouw. De productie van asfalt bleef in die periode redelijk constant. Het verbruik in 2012 op de Nederlandse markt betreft: – ronde grind 10,8 miljoen ton – ronde grind voor overige toepassingen 0,3 miljoen ton – gebroken grind 1,4 miljoen ton – grindvervangend natuursteen 5,0 miljoen ton – andere grindvervangende materialen 0,5 miljoen ton – industriezand voor beton en asfalt 14,0 miljoen ton – industriezand voor overige toepassingen 2,0 miljoen ton. Van dit verbruik is 19,3 miljoen ton afkomstig uit Nederlandse producties en 14,7 miljoen ton wordt geïmporteerd.

Het vervoer van de materialen kan onderverdeeld worden in 79 % vervoerd per schip en 21 % per as. Het vervoer per schip daalde met 17,1 % naar 27,0 miljoen ton en het vervoer per as daalde met 21,6 % naar 7,0 miljoen ton.

De samenvatting van het onderzoek is te vinden op de site van de NVLB, bereikbaar via de link.